Nő: Gyógyító gyümölcsök, zöldségek

Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1116 fő
  • Képek - 263 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 523 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 536 db

Üdvözlettel,

Tudatos Nők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1116 fő
  • Képek - 263 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 523 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 536 db

Üdvözlettel,

Tudatos Nők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1116 fő
  • Képek - 263 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 523 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 536 db

Üdvözlettel,

Tudatos Nők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1116 fő
  • Képek - 263 db
  • Videók - 71 db
  • Blogbejegyzések - 523 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 536 db

Üdvözlettel,

Tudatos Nők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A bőséges zöldség-gyümölcs fogyasztás jó hatással van a rák kialakulásának mérséklésére, megelőzésére. Egy 17 országban lefolytatott huzamos vizsgálatsor azonban konkrét ajánlásokat is megfogalmaz. Olyannyira, hogy a tanulmány szerint a túlnyomórészt zöldség-gyümölcsből álló étrend olyan káros szenvedélyek semlegesítésére is képes, mint a dohányzás, amelynek számlájára pedig több száz daganatos betegség kialakulását írják.

A leggyakrabban vizsgált és legnépszerűbb antioxidáns, amelyről rákmegelőző hatást is feltételeznek, a béta karotin, amely a sötétzöld, sárga, vagy narancsszínű zöldségekben található (pl. sárgarépa, édesburgonya vagy a spenót). A Harvard Egyetem vizsgálataiban a karotin toxikus hatásúnak bizonyult tumorcellák esetében. Még a tüdőrák sejtek számát is csökkentette és a tumor növekedéséhez szükséges fehérjemolekulákat is megváltoztatta. Az is kiderült, hogy a béta-karotin a szervezetben retinosavvá alakul, amely a klinikai gyakorlatban tumorkezelésre szolgál.

Mit is tudnak a zöldségek és gyümölcsök?

Zöld színű zöldségfélék

Olasz tanulmányok szerint a mélyzöld színű zöldségfélék egy sereg daganatfajta előfordulását csökkentheti. Spenót, brokkoli, kínai kel, sötétzöld saláta szinte dúskál az antioxidánsokban csakúgy mint béta karotinban, folátban és luteinben. Alapszabály, hogy minél sötétebb zöld a növény, annál hatásosabb!

Hagymafélék

Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a hagymafélékben található vegyületek hatékony védelmet nyújtanak a vastagbél-, gyomor-, tüdő- és májrák ellen.

A Pennsylvaniai Egyetem kísérleti patkányainál a rendszeresen adagolt fokhagyma kivonat a mellrák kialakulásának esélyét 71%-kal csökkentette! A rendszeres hagyma-és fokhagymafogyasztás az emésztőszervi rákok kialakulását csökkenti. Német felfedezés, hogy a fokhagyma egyik összetevője az ajoin, kifejezetten toxikus a tumorsejtek számára. A fokhagyma egyébként is az immunrendszer felturbózásával a létező rákok csökkenését is eredményezheti. Egérkísérletekben a fokhagyma kénvegyületei megnövelték, a tumor elleni harc két fő szereplőjének, a makrofágoknak és a T-limfocitáknak aktivitását.

(Egy másik vélemény- Mérgező a fokhagyma?)

Citrusfélék

Fogyasszon citromot, narancsot, grapefruitot, limettet minél gyakrabban - mondja Herbert Pierson, amerikai toxikológus. Szerinte a citrusfélék egyfajta rákcsomagot jelentenek, amelyek még a legkeményebb karcinogén mérgekkel is megbirkóznak. Főként a hasnyálmirigyrák kialakulását gátolják. Statisztikák szerint ehhez legalább hetente egyszer bőségesen kellene fogyasztani az említett gyümölcsökből.

Keresztesvirágúak termései

A keresztesvirágúak családjába tartozó káposztafélék, karfiol, kelbimbó, brokkoli, kínai kel, mustár zöldje, fehérrépa csökkenti a mellrák kockázatát. Állatkísérletekben a fenti növények zsírszegény étrend mellett csökkentették az emlődaganatok előfordulását. Legjobb, ha nyersen, vagy csupán párolva fogyasztjuk. Gyomor-és vastagbél rák esetén is jótékony hatású. Bőséges fogyasztásukkal kb. 70%-kal csökkenthető a vastagbélrák kockázata a zöldségek magas lutein és zeaxantin tartalmának köszönhetően.

Száraz bab

Ide értjük a csicseriborsót, lencsét, csili babot, fekete és fehér babokat- feltehetően rákellenes hatásúak.

Búzakorpa

A vastagbélrák kialakulásának leghatékonyabb ellenszere. Kétszeres vaktesztben a New York-i Cornell Medical Center kutatói úgy találták, hogy 30gr búzakorpa napi fogyasztása lenne elengedhetetlen. A kísérletben ilyen adag bevitele mellett rákmegelőző állapotban lévő vastagbél polipok 6 hónapon belüli teljes felszívódását regisztrálták. Bizonyos táplálékok (pl. búzakorpa) ilyen kis mennyiségű fogyasztása még akkor is segít, ha a rák tünetei felismerhetővé váltak!

Általános szabályként elmondható, hogy a rákmegelőzéshez napi 5-6 alkalommal kellene leveles zöldségeket fogyasztani, adagonként kb. 10dkg-ot, vagy gyümölcsöt, gyümölcslevet kb. 170gr mennyiségben. Ez utóbbi napi 1 liter zöldség- vagy gyümölcslevet jelent!

Az ideális diéta alacsony zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, könnyen emészthető rostokban gazdag, ugyanakkor tápanyagokban bővelkedő. A zöldségeken-gyümölcsökön kívül a teljes gabonák, babok, magvak, diófélék.

Avokádó

Glutationban gazdag robosztus antioxidáns, bizonyos zsírok felszívódását gátolja. Még a banánnál is több káliumot tartalmaz, gazdag béta-karotinokban. Tudományos kutatások szerint vírusos hepatitisz (májrák kialakulásáért felelős!) esetén is jótékony hatású, csakúgy, mint egyéb májproblémák esetén.

Brokkoli, káposzta, karfiol

Mindhárom zöldség egyfajta kémiai összetevővel, az indol-3-carbionol-lal rendelkezik, amely a mellrák elleni arzenál egyik leghatékonyabb fegyvere, minekutána a rákképző ösztrogéneket képes átalakítani. A brokkoli, de még inkább a kelbimbó ezenkívül egy növényi hatóanyagot, szulforafánt is tartalmaz, amely a glukorafanin egyik terméke és bizonyos rákfajták (vastagbél, végbél) kialakulását gátolja. A szulforafán olyan enzimek képződését indukálja, amely inaktiválja a szabad gyököket és a karcinogéneket. Ezek az enzimek állatkísérletekben megállították a daganatok fejlődését. A sokféle brokkoli változat eltérő mértékben hatásos. Legjobbak a legkeserűbb fajták.

Sárgarépa

Nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz, amely egy sor rákfajta kialakulását csökkenti: tüdő-, száj-, garat-, gyomor-, hólyag-, vastagbél-, prosztata, és mellrák. Néhány kutatás ellenjavallatot mutatott, miszerint a béta karotin maga is rákkeltő lenne, de ezek nem bizonyultak meggyőzőnek. Csupán, ha valaki rendszeresen napi 3kilónál több sárgarépát fogyasztana. Valójában a sárgarépában található falcarinol még hatékonyabb a béta karotinnál. A Dán Mezőgazdasági Kutatóintézetben Kirsten Brandt úgy találta, hogy a falcarinollal kezelt izolált tumorsejtek lassabb növekedést mutatta. Mivel az anyag egy poliacetilén, hőérzékeny, ezért óvakodni kell a sárgarépa főzésétől.

Csili paprika, fűszerpaprika

A benne található kapszaicin vegyület semlegesít bizonyos rákkeltő anyagokat pl. nitrozaminokat, így a gyomorrák kialakulásának veszélyét csökkenti. A nitrozaminok főleg pácolt húsok, felvágottak, üvegházi zöldségek fogyasztása során keletkeznek. Együnk hát ezekhez csípős paprikát!

Füge

A benzaldehid deriváltját tartalmazzák, amely japán tudósok szerint tumorcsökkentő hatású. Ezen kívül magas A-és C-vitamin-, valamint kalcium-, magnézium-, káliumtartalmánál fogva étvágycsökkentő hatású, segít a testsúly csökkentésében. A füge kipréselt leve antibakteriális hatású.

Lenmag

Lignán tartalmánál fogva antioxidáns hatású, csökkenti a rák szétszóródásának veszélyét. Magas omega-3 zsírsav tartalmánál fogva véd a vastagbélrák ellen és a szívinfarktus kockázatát csökkenti.

Fokhagyma

Immunerősítő hatású, amely indirekt módon csökkenti a rákkeltő ágensek jelenlétét. Ugyancsak elősegíti a tumorsejtek növekedésének lassulását. A diallilszulfid (a fokhagyma olaj tartalmazza) inaktiválja a májban a karcinogéneket. Bizonyítottan csökkenti a gyomor-és vastagbélrák kockázatát, a gyomorban általában jelen lévő rákkeltő Helicobacter pylori baktérium felszámolásával.

(Egy másik vélemény- Mérgező a fokhagyma?)

 

Grépfrút- Grapefruit

Más citrusfélékhez hasonlóan monoterpén tartalma a karcinogének szervezetből történő eltávolításával rákmegelőző hatású. In vitro a mellrák sejtek osztódását gátolta. Magas még C-vitamin, béta karotin és folsav tartalma.

Vörös szőlő

Bioflavonoidokat tartalmaz, amelyek hatékony antioxidánsok, rákmegelőző hatásúak. Reszveratrol tartalmuk magas, amely gátolja a ráksejtek növekedését segítő enzimek működését és támogatja az immunrendszert. Ellagin savakat tartalmaz, amelyek szintén ráksejt ellenes hatásúak.

Sárga- és zöldleveles zöldségek

A gyomorrák kialakulását csökkentik.

Leveles kel

Indol tartalmú. Ez a nitrogénvegyület csökkenti bizonyos horzsolások, sérülések elrákosodásának kockázatát főként ösztrogén érzékeny szövetekben. Továbbá izotiocianát tartalma a tumornövekedést gátolja, a rákkeltő vegyületek célba jutását akadályozza.

Édesgyökér

Glicirrizin vegyülete a tesztoszteron egyik vegyületét blokkolja, ezen keresztül a prosztatarák kialakulását csökkenti. Túlzott fogyasztása magas vérnyomást eredményezhet.

Gombák

Számtalan gombafaj segít az immunrendszer támogatásában és a rákmegelőzésben. Shiitake, maitake, ganoderma lucidum, Agaricus blazei Murill, Coriolus versicolor, olyan poliszaharidokat tartalmaznak (pl. lentinan) amelyek az immunrendszer igen hatékony támogatói. Lektin nevű fehérjét is tartalmaznak, amelyek a ráksejteket támadják, osztódásukat gátolják. Tioprolin tartalmuk interferont termel. Japánban kivonatukat a kemoterápia mellett sikerrel alkalmazzák.

Diófélék

Antioxidáns kvercetint és kamferolt tartalmaznak, amelyek tumorgátlók. A brazildió például 80 ppm szelént tartalmaz, amely a prosztatarák esetében segít. Viszont sokan allergiásak a diófélékre.

Papaya

Magas C-vitamin tartalma miatt fontos növény. Ezen kívül folsav tartalma is jelentős.

Málna

Vitaminjai, ásványi anyagai mellett antocianin tartalma jelentős, amely rákellenes hatású.

A szeder még a málnánál is hatékonyabb.

Vörösbor

Alkoholjától megszabadítva is hatásos. Polifenoljai a legkülönfélébb rákfajták ellen hatásosak. A polifenolok hatékony antioxidánsok, a szabad gyököket semlegesítik. Reszveratrol tartalma (a szőlő héjában található) a tumorszóródást gátolja. Az alkohol azonban maga is rákkeltő!

Rozmaring

Méregtelenítő enzimeket aktivál. A rozmaring kivonat (karnozol) állatkísérletekben mellrák és bőrrák esetében is hatékonynak bizonyult. Emberen még ez idáig nem próbálták ki. Teaként is fogyasztható! Egy teáskanál levelet egy csésze forró vízben 15 percig áztassunk.

Tengeri algák, tengeri zöldségek

Béta-karotint, fehérjéket, B12 vitamint, rostokat, klorofillt, fontos zsírsavakat, tartalmaz, amelyek a mellrák elleni küzdelem fontos elemei. A legtöbb tengeri zöldség nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot.

Édes burgonya

Sok rákellenes hatóanyagot tartalmaz, főként béta karotint.

Teák (zöld-és fekete tea)

Antioxidánsokat tartalmaz (katehin), amelyek a sejtosztódást gátolják. Legjobb a zöld tea, utána a fekete tea. Az egyéb gyógynövény teák nem rendelkeznek ilyen hatással. A zöld teában, vörös borban, olíva olajban található polifenolok egy sereg rákfajta ellen hatásosak. A zöld tea levele, amelynek 40%-a polifenol, a gyomor, tüdő, végbél, máj, hasnyálmirigy daganatok kockázatát csökkenti.

Tápióka

A növény cianidot termel a linamarin előállítása során, A linamarint egy linamaráz enzim bontja és hozza létre a hidrogén-cianidot, amely rákellenes hatású. Spanyol tudósok a folyamatot génsebészeti felhasználásban próbálják, hogy hatékonyabban tudjanak hidrogén-cianidhoz jutni, amelyeket retrovírusba építenének be.

Paradicsom

Likopin tartalmú termés, amely hatékony antioxidáns. Minél melegebb éghajlaton nő a paradicsom, annál több likopint tartalmaz. C-vitamin tartalma is jelentős. A likopin bírja a főzést, így a paradicsomsűrítményban, paradicsomlében is megtalálható. Izraeli tudósok kimutatták, hogy a likopin elpusztítja a szájüregi ráksejteket. Gátolja továbbá a prosztata-, mell-, hasnyálmirigyrákot is.

Kurkuma

A gyömbérfélék családjába tartozó növény. Csökkenti a gyulladásért felelős enzimet: ciklo-oxigenázt 2 (COX-2), amely gyulladások és rák jelenléte esetén igen magas szintű a szervezetben.

Noni

18-féle aminosavat tartalmaz, amelyek közül sok esszenciális aminosav, azaz a szervezet maga nem képes előállítani, viszont szükséges számára. A Noni egyik legfontosabb alkotóeleme a proxeronin nevű óriásmolekula. A proxeroninből a szervezet a májban xeronint állít elő, amely szervezetünk számára kifejezetten hasznos, hisz számos élettani folyamat fontos részét képezi. A rák területén végzett kutatás eredménye arra utal, hogy a xeronin erősíti az immunrendszert, szabályozza a sejtműködést és regenerálja a sérült sejteket. A damnacanthal hatóanyag tartalma felügyeli a sejtosztódás folyamatát, a sejtek burjánzásának meggátolásával daganatellenes hatása lehet. A Noniban található scopoletin a tobozmirigy működését segíti. Növeli a szerotonin és melatonin termelést, ezzel jótékonyan csillapítja a hangulati hullámzást, szabályozza az alvási ciklust.

Bio Noni Juice

 

A zöldségfélék szinte mindegyike jótékony hatású a rákmegelőzés vagy a rákgyógyítás folyamatában. Fontos tudni, hogy a gyógyhatás teljes kibontakozása csak biotermesztésű növények esetében valósul meg! Nem csupán a vegyszerek jelenlétének hiánya miatt, hanem a növényi életfeltételek zavartalansága miatt. A műtrágyákkal és növényvédő szerekkel oly mértékben avatkozunk be a növény életébe, hogy a látszólagos egészségessége ellenére a fajra, fajtára jellemző tulajdonságok jelentősen deformálódnak, így azokat a rákellenes védőhatásokat sem tudják maradéktalanul kifejteni.

Éppen ezért, legalább a gyógyító táplálkozásban ragaszkodjunk a minősített biotermékekhez!

  forrás - Természetgyógyász Magazin, Wellness Webáruház

Címkék: egészség gomba gyógyszer gyógyító gyümölcs orvosság zöldség életmód

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu