Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudatos Nők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudatos Nők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudatos Nők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tudatos Nők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz Te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tudatos Nők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kutatások során arra is
fény derült, hogy a tápláléknak nemcsak antioxidatív tulajdonságai
jelentenek előnyt, hanem sok más olyan élettani hatás is megfigyelhető,
amelyek túlmutatnak a tápanyagok közvetlen biológiai következményein,
bizonyos funkciókat erősítenek, hatékonyabbá teszik a szervezet védekező
rendszerének működését. Ebből jött létre a funkcionális élelmiszerek
fogalma, és alakították ki ezek minősítési, eljárási szabályait,
elsőként Japánban. A funkcionális élelmiszerek elnevezése Japánban
„meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek”. Ezek olyan
feldolgozott élelmiszerek, amelyek tápláló jellegük mellett segítik az
egyes testi funkciókat. Nemcsak erősítik a szervezet védekező
mechanizmusait, hanem hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, mint pl.
a magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Ugyanakkor gyorsítják a
betegségek lezajlása utáni felépülést, javítják a fizikai állapotot és
lassítják a szervezetünk öregedését (Biró et al., 1997). Childs és
Poryzees (1998) szerint azt a terméket, amely bármilyen pozitív hatással
van a szervezetünkre táplálék-gyógyszerként vagy tápgyógyszerként
(nutraceuticals/ nutritional foods), gyógyhatású élelmiszerként (pharma
food/ medical foods), designer élelmiszerként (designer foods), vagy
szuper-élelmiszerként (super foods) nevezik. Legelterjedtebben funkcionális
élelmiszerként emlegetjük a gyógyhatású élelmiszert, bár élelmiszerre
nem jelenthető ki a gyógyhatás az EU szabályozás szerint. Az
American Dietetic Association álláspontja szerint a funkcionális
élelmiszer teljes élelmiszert jelent, amely lehet gazdagított, dúsított,
vagy erősített és amely előnyös az egészségre akkor, ha a változatos
étrend részeként, hatékony mennyiségben fogyasztják (Position…, 1999).
Európában a European Commission Concerted Action on Functional Food
Science (FUFOSE-Group) 1999-ben a következő definíciót ajánlotta: „Az
élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő
táplálkozásélettani hatásokon túlmenően, a szervezetben egy vagy több
cél-funkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy nemcsak a jobb
egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet, hanem a betegségek
kockázatának csökkenése érhető el.
A funkcionális élelmiszer
kizárólag élelmiszer formájában kínálható, nem mint tabletta vagy
kapszula. A szokásos táplálkozási magatartás integrális részét képezze
és hatását már a szokásos fogyasztási mennyiségnél fejtse ki” (Diplock
et al., 1999, Katan, 1999). Tulajdonképpen sok mindennapi élelmiszer
tekinthető funkcionálisnak, hiszen tartalmaznak olyan komponenseket,
amelyek megfelelnek az előbbi kritériumoknak. Döntő szempont az, hogy a
funkcionális ingrediensek megtalálhatók legyenek a már addig is
szokásosan fogyasztott élelmiszerekben, és ezek élettani hatását alapos,
átfogó tudományos tanulmányokkal bizonyítsák. A funkcionális
élelmiszerek csak az egészséges étrenddel és életvitellel összefüggésben
értelmezhetők, nem egészségmegőrző vagy betegségmegelőző csodaszerek
(Schenker, 1999). A funkcionális élelmiszerek fogalmának meghatározása a
szakirodalomban nem egységes. Máig nem rendelkezünk egy általánosan
elfogadott definícióval, mivel a szakembereknek mindeddig nem sikerült
egyetértésre jutniuk abban a kérdésben, hogy mi tartozik ebbe a
kategóriába és mi esik rajta kívül – beleértsük-e például a táplálék
kiegészítőket, vagy a gyógyszerhez hasonlatos porokat, kapszulákat.
Funkcionális élemiszerek rendelése
A különféle felfogások azonban többé-kevésbé megegyeznek abban, hogy olyan élelmiszerekről van szó, amelyek az egészségre és a közérzetre kedvező hatással vannak.
A mesterséges adalékanyagok nélküli, bio vagy natúr táplálékoknak
nemcsak antioxidáns tulajdonságai, hanem sok más élettani hatása is
megfigyelhető, pl. bizonyos élettani funkciókat erősítenek, hatékonyabbá
teszik a szervezet védekező, immunrendszerének működését. Ebből jött
létre a funkcionális élelmiszerek fogalma és alakították ki ezek
minősítési, eljárási szabályait, elsőként Japánban. A funkcionális
élelmiszerek elnevezése Japánban „meghatározott egészségi hasznosságú
élelmiszerek”. Ezek olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek tápláló
jellegük mellett elősegítenek egyes testi funkciókat: erősítik a
szervezet védekező mechanizmusait, hozzájárulnak betegségek
megelőzéséhez, mint pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, gyorsítják a
betegségek utáni felépülést, javítják a fizikai állapotot, és lassítják
az öregedést (Biró et al., 1997). Childs és Poryzees (1998) szerint
azokat a termékeket, amelyek bármilyen speciális pozitív hatással vannak
a szervezetünkre táplálék-gyógyszerekként vagy tápgyógyszerekként
(nutraceuticals/ nutritional foods), gyógyhatású élelmiszerekként
(pharma food/ medical foods), designer élelmiszerekként (designer
foods), vagy szuper-élelmiszerekként (super foods) nevezik. Sok esetben
azonban összefoglalóan funkcionális, egészségvédő élelmiszerekként
emlegetjük azokat. Az American Dietetic Association álláspontja szerint a
funkcionális élelmiszer teljes élelmiszert jelent, amely lehet
gazdagított, dúsított vagy erősített és amely előnyös az egészségre
akkor, ha a változatos étrend részeként, hatékony mennyiségben
fogyasztják (Position…, 1999). Európában a European Commission Concerted
Action on Functional Food Science (FUFOSE-Group) 1999-ben a következő
definíciót ajánlotta: „Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak,
ha a megfelelő táplálkozásélettani hatásokon túlmenően, a szervezetben
egy vagy több cél-funkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy
jobb egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet és/vagy a betegségek
kockázatának csökkenés érhető el.
Funkcionális élelmiszer
kizárólag élelmiszer formájában kínálható, nem mint tabletta vagy
kapszula. A szokásos táplálkozási magatartás integrális részét képezze,
és hatását már a szokásos fogyasztási mennyiségnél fejtse ki” (Diplock
et al., 1999, Katan, 1999). Tulajdonképpen sok mindennapi élelmiszer
tekinthető funkcionálisnak, hiszen tartalmaznak olyan komponenseket,
amelyek megfelelnek az előbbi kritériumoknak. Döntő szempont az, hogy a
funkcionális ingrediensek megtalálhatók legyenek a már addig is
szokásosan fogyasztott élelmiszerekben, és ezek élettani hatását alapos,
átfogó tudományos tanulmányokkal bizonyítsák. A funkcionális
élelmiszerek csak az egészséges étrenddel és életvitellel összefüggésben
értelmezhetők, nem egészségmegőrző vagy betegségmegelőző csodaszerek
(Schenker, 1999). A funkcionális élelmiszerek fogalmának meghatározása a
szakirodalomban nem egységes. Máig nem rendelkezünk egy általánosan
elfogadott definícióval, mivel a szakembereknek mindeddig nem sikerült
egyetértésre jutniuk abban a kérdésben, hogy mi tartozik ebbe a
kategóriába és mi esik rajta kívül – beleértsük-e például a táplálék
kiegészítőket vagy a gyógyszerhez hasonlatos porokat, kapszulákat. A
különféle felfogások azonban többé-kevésbé megegyeznek abban, hogy olyan
élelmiszerekről van szó, amelyek az egészségre és a közérzetre kedvező
hatással vannak.
Funkcionális élemiszerek rendelése
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!